A hét fotója

Schmit motorja Pesthidegkúton.

2012-12-05 10:12

… na nem az eredeti, csak egy szívet melengető replika. Sok év álmodozás után építette meg állom-motorját Ferencz Norbert, aki ezzel egyrészt a 90-es évek meghatározó motokrosszosának, az amerikai Donny Schmitnek akart emléket állítani, másrészt pedig szeretett volna a valaha készített legszebb krosszmotorok közül egyet, vagy legalább egy hasonlót a saját garázsában. Matricázás Angliából való és egy új termék, azaz eddig nem volt ilyen jó másolat sehol Schmit replikából. Többi dolog itthon lett csinálva-csináltatva: vázfestés, kerék elox stb... Az alap motor 220 ezer volt és viszonylag egyben volt! A blokkban az összes csapágy, szimmerig ki lett cserélve - más azonban nem, mert azok még jók, bár majd dugattyú lassan esedékes. A Schmit replikára körülbelül annyi pénz ment még rá mint amennyibe került de ha mindent apróságot cserélne az ember ami már kopottas akkor 6-700 ezerben is benne lenne a motor, plusz 1-2 hónap munka.
Tudva lévő, hogy az régi típushoz minden drágább mint egy újabbhoz! Például egy műanyag szett kb. 70-80 ezer forint ami újhoz kb. 30-35!
Norbi inkább az idomokat felújította, pucolta. Közben természetesen miszlikre szedte az egészet és minden próbált a lehető legjobbra megcsinálni. Az eredeti motor egyébként bekerült Amerikában a"Halhatatlanok"csarnokába is!


 

.